1 celé kuře
6 rohlíků (ideálně den starých)
200 ml mléka
100 g másla (rozpuštěného)
4 vejce
100 g slaniny
1 svazek petržele
2 svazky čerstvých bylinek dle sezóny (například medvědí česnek, čerstvá petrželka, kopřiva)
1/4 až 1/2 ČL MUŠKÁTOVÝ OŘECH MLETÝ
2 PL másla
2 PL DAVÍDKOVO PEČENÉ KUŘE nebo MÉĎA GRIL
3 sůl dle chutí
Davídkovo pečené kuře nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde
Méďa gril nakoupíte zde
1Příprava kuřete:
Opláchněte a vykostěte kuře, odstraňte pouze hřbet a hruď, křidélka a stehýnka nechte. Kuře zevnitř i zvenku nasolte a nakořeňte kořením DAVÍDKOVO PEČENÉ KUŘE nebo MÉĎA GRIL.
2Příprava nádivky:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky (cca 1 cm). Smíchejte mléko, 100 g rozpuštěného másla, žloutky a nalijte tuto směs na rohlíky. Důkladně promíchejte. Ušlehejte pevný sníh z bílků se špetkou soli (sníh je správně ušlehaný, když vytvoří pevné hroty, které se nezhroutí, když obrátíte metlu nebo mísu). Opatrně a důkladně přimíchejte sníh k rohlíkové směsi. Nakrájejte na malé kostičky slaninu a bylinky podle sezóny (například petržel, medvědí česnek). Do nádivky přidejte MUŠKÁTOVÝ OŘECH MLETÝ, sůl podle chuti, aby vše ladilo s anglickou slaninou a bylinkami, a vše dobře promíchejte.
3Napěchujte nádivku do kuřete:
Nádívku napěchujte do břišní dutiny kuřete, aby drželo původní tvar. Konec dutiny můžete zašít nebo stáhnout potravinářským provázkem či párátky.
4Pečení kuřete:
Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vymažte trochou másla (nebo sádlem, pokud preferujete) a položte do něj připravené kuře. Kuře potřete zbylým máslem. Po vložení do trouby ihned ztlumte teplotu na 180 °C a pečte zhruba 70 minut, záleží na velikosti kuřete. V průběhu pečení kuře dvakrát otočte, podlévejte jej vodou a polévejte vypečenou šťávou, aby zůstalo šťavnaté.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.