Recepty

Mrkvový dort s ořechy a vůní koření do moučníku

Vynikající mrkvový dort, který spojuje jemnou chuť ořechů a vůni voňavého koření do moučníku. Skvělý doplněk k jarním oslavám, ale i k těm okamžikům, kdy si chcete dopřát něco výjimečného!
Mrkvový dort s ořechy a vůní koření do moučníku

počet osob
8

čas přípravy
20 min. příprava
35 min pečení
25 min Příprava krému

obtížnost
střední

druh jídla
Velikonoce

Potřebujeme

Korpus:
300 g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 ČL jedlé sody
1½ ČL KOŘENÍ DO MOUČNÍKU
270 ml rostlinného oleje
250 ml medu
4 velká vejce
450 g nastrouhané mrkve na jemném struhadle
120 g drcených vlašských ořechů

Krém:
300 g cream cheese
100 g změklého másla
200–220 g moučkového cukru (podle chuti)
1–2 ČL citronové šťávy

Koření do moučníků nakoupíte zde

Postup přípravy

1Příprava těsta: 

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na dort vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. V jedné misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a KOŘENÍ DO MOUČNÍKU. V jiné velké misce vyšlehejte med, vejce a olej do pěny pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robota. Mělo by to trvat cca 5 minut, dokud směs nebude nadýchaná a světlá. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a drcené vlašské ořechy a dobře promíchejte. Nakonec postupně přidávejte suché ingredience (mouku s práškem, sodou a kořením) a vše důkladně promíchejte, až bude těsto homogenní, bez hrudek.

2Pečení: 

Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30–35 minut. Pro kontrolu upečenosti použijte špejli, kterou opatrně zapíchněte do středu dortu. Pokud ji po vytažení z těsta vytáhnete čistou, bez přichyceného těsta, dort je hotový. Pokud na špejli zůstanou zbytky těsta, prodlužte pečení a dort ještě chvíli dopékejte.

3Chlazení:

Po upečení nechte korpus chvíli vychladnout ve formě, pak ho opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout. Pokud nemáte mřížku, dejte dort na talíř nebo podnos, aby mohl chladnout rovnoměrně.

4Příprava krému: 

Před začátkem přípravy krému nechte všechny ingredience (cream cheese a máslo) ohřát na pokojovou teplotu, aby se krém nezdrcnul.

V míse vyšlehejte cream cheese a změklé máslo pokojové teploty do hladka pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robota. Poté přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud směs nebude jemná a hladká. Nakonec přidejte citronovou šťávu podle chuti a dobře promíchejte.

5Sestavení dortu: 

Po vychladnutí korpusu ho rozřízněte na dvě poloviny. Na jednu vrstvu korpusu naneste polovinu připraveného krému a rovnoměrně ho rozetřete. Přiklopte druhou vrstvu korpusu a zbytek krému naneste na vrch dortu. Krém rovnoměrně rozetřete.

6Zdobení dortu:

Dort můžete ozdobit čokoládovými figurkami, jedlými květy nebo jinými dekoracemi podle vlastního výběru. Také se hodí drcené vlašské ořechy, nebo můžete použít hoblinky čokolády pro lahodnější vzhled a chuť.

7Stuhnutí dortu v lednici

Po dokončení zdobení je nejlepší nechat dort na chvíli odležet v lednici, ideálně alespoň hodinu, aby krém stuhnul a dort se snadněji krájel.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Koření do moučníků

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie